woensdag 10 februari 2010

Uligan eiland in de Malediven

In het meest noordelijke atol van de Malediven vind je het eiland Uligan en daar liggen we voor anker. 1 Februari 's morgens rond 09.00 uur komt een motorboot met zes 'officials' langszij en als iedereen aan boord van 'Alexandra' is, worden in een sessie zowel douane (voor de boot), immigratie (voor de bemanning) en quarantaine (geen zieken of huisdieren) afgehandeld. Gevraagd worden de scheepspapieren en bemanningslijsten in 4- tot 6-voud, liefst alles voorzien van een Alexandra-stempel en een handtekening. Maar iedereen is zeer behulpzaam en met een half uurtje zijn we officieel welkom in de Republiek van de Malediven.

Direct naast de boot begint het rif en het is prachtig snorkelen met goed koraal en veel vissen die helemaal niet schuw zijn. 's Morgens vroeg zwemt er een manta ray op het rif en als we met snorkels en finnen snel het water in springen, zien we hem wel 3-4 keer voorbij zwemmen, een majestueus en sierlijk gezicht!

Uligan zelf is een wat saai aandoend dorp met overal zandwegen en hoge muren rond de tuinen. Er zijn geen auto's maar er rijden heel wat glimmende brommertjes rond. Er is een kleine haven met havenhoofd in aanbouw en we kunnen met de dinghy aanleggen aan de inmiddels gereed zijnde kade. Langs een van de zandwegen is 'het kantoor' gevestigd en hier kunnen we alles vragen en regelen. Tegenover het kantoor staat een plastic tuintafel met stoelen en daar kunnen we gratis internetten en/of vertrekformulieren invullen, een ontmoetingsplaats voor de yachties en de jongens van het eiland die voor nieuwe diesel aan boord de diverse jachten zorgen. De Malediven zijn islamitisch en de vrouwen lopen er gesluierd rond, ook de meisjes die we de school zien verlaten lopen er goed ingepakt in witte broeken, witte rokken, witte blouses en witte sluiers bij.

In de loop van de week maken we een tochtje met de locale motorboot naar twee andere eilanden in de atol en bezoeken daar o.a. een school en de locale botenbouwers, we hebben een lunch in een klein restaurant. Op een van de mooie stranden van Uligan hebben we een 'potluck' maaltijd: de jongens zorgen voor vis, kip en bief op de roosters boven het houtvuur en de yachties maken een gerecht uit eigen land (pasta, salades, pannekoeken en chocolate cookies).

Diaserie Maldives