vrijdag 19 februari 2010

Indische Oceaan

10 Februari verlaten we de Malediven en koersen voorlopig af op de haven van Solalah in Oman. Er staat windkracht 4-5 uit het noordoosten, maar de zee is erg onrustig waardoor het aan boord oncomfortabel is. 's Nachts is er veel bewolking waar helaas geen regen uit valt, de boot kan wel een spoelbeurt gebruiken. We maken we goede voortgang. De Indische Oceaan is groot en leeg, af en toe passeert ons een vrachtschip op ruime afstand. Dan is er ineens een groep van wel 30 dolfijntjes naast de boot. Het is dollen en springen om bij de boeg te blijven, leuk gezicht altijd. Bijna iedere avond is er een prachtige zonsondergang gevolgd door een donkere nacht.

Na ruim een week worden we in het begin van de avond opgeroepen door een marineschip waar we onze bestemming aan doorgeven. We zijn het gebied genaderd waar de piraten hun werkterrein hebben. Als we iets verdachts zouden zien, worden we verzocht dit aan de vloot van gezamenlijke marineschepen te melden. Het blijft echter rustig om ons heen en ook de wind wordt minder zodat we de motor starten.

Eenmaal onder de kust van Oman besluiten we vanwege de drukte in de haven van Salalah door te varen naar Yemen. Zowel overdag als 's nachts horen we nu regelmatig de communicatie tussen de grote vaart en de marineschepen en -vliegtuigen. Zodra een kapitein een verdacht bootje of een vermoeden van een piraten moederschip heeft, meldt hij dat en vervolgens gaat de marine nader onderzoek doen. Ook horen we diverse keren dat er een poging tot aan boord klimmen wordt gedaan en ook dan is er volop communicatie en actie. Tot op heden zijn alle pogingen tot kaping mislukt. De verdachte 'skifs' worden meestal gesignaleerd in de vaarroutes voor de grote vaart z'n 80 mijl (140 km) ten zuiden van ons. Langs de kust treffen we enkel wat vissers aan en wat kleine vrachtscheepjes. Diaserie Indische Oceaan