woensdag 24 februari 2010

Al Mukalla in Jemen

Wanneer we de kust naderen zien we grote zandheuvels, het einde van de woestijn. Dichterbij gekomen kunnen we ook kleine witte gebouwtjes onderscheiden, het begin van Al Mukalla, een middelgrote stad halverwege de zuidkust van Yemen. In de kleine haven worden de Amerikaanse boot 'Bingo' en wij naar de eens gele Quarantaine boei geleid waar een tussenpersoon ons opwacht om de formaliteiten met de douane en immigratie te regelen. Tegen inlevering van ons paspoort krijgen we een 'walpas' om de stad te bezoeken, bij terugkomst weer in te ruilen voor ons paspoort.

Het is een korte taxirit naar de stad Mukalla en daar valt direct op dat de vrouwen geheel in het zwart gekleed gaan: een ruime burca, handschoenen en nog extra lapjes rond het gezicht zodat alleen de ogen zichtbaar zijn. De mannen dragen voor het merendeel een mooi geweven sarong met daarop een licht gekleurd overhemd, we zien ook diverse tulbanden. Foto's van mensen maken is 'not done', dus we beperken ons tot het vastleggen van wat indrukken vanuit de taxi en al wandelend over de boulevard. In de supermarkt is een ruime sortering levensmiddelen en buiten staat een kraam met groenten en fruit. Voor de markt zijn we helaas te laat.

In de haven ligt een grote verscheidenheid aan schepen en bootjes en met name 's morgens is het er een drukke bedoening. We zien dat er in de havenmond een patrouilleboot met mitrailleur heen en weer vaart en de diverse boten controleert voordat ze naar binnen kunnen. Maar het water is niet erg schoon in de haven, het stinkt er en van de vogels hebben we ook meer last dan gemak. Onze volgende ankerplaats wordt een baai verderop langs de kust is een prachtig stukje woestijn waar een kudde geiten door een aantal vrouwen voortgeleid wordt en we later wat mannen over het strand zien wandelen. Dit blijken bedoeinen te zijn.

Diaserie Mukalla