vrijdag 6 november 2009

Singapore

Nog even terug naar de nadering van Singapore op 30 oktober. In de vroege morgen zien we de contouren van Singapore stad en de geankerde tankers en containerschepen. Er is volop activiteit rond de werkeilanden aan het begin van de Johor Strait. Aan de noordkant (de kant van Maleisie) is Singapore geheel afgezet met een hek en we zien borden en horen tapes met waarschuwingen voor illegale bezoekers. Als Singapore iedereen zou toelaten die daar graag zou willen wonen en werken zouden er te veel mensen op het kleine stukje land moeten leven.

Van onze Asia airmiles kunnen we precies een tour met het nieuwe en moderne reuzenrad in Singapore maken. De stad wordt inmiddels in kerstversiering gestoken en dat maakt de straten extra feestelijk. We boffen redelijk met het weer voor onze rondrit: het is droog hoewel er al donkere wolken aan de horizon hangen. Voordat we met nog zo'n 10 andere bezoekers in de cabine van het rad stappen krijgen we een audiogids die correspondeert met een plattegrond waarop de belangrijkste gebouwen en 'highlights' van Singapore staan.

Heel rustig gaat onze cabine omhoog en we zien de zee en de verschillende wijken. Singapore is de 'stad van de leeuw' en de 'merlion' is het symbool van Singapore, een beeld half zeemeermin (mermaid) en half leeuw (lion). Het nieuwe havengebied is volop in aanbouw en interessant is het openlucht stadion waarvan de tribunes op het land staan en het voetbalveld op een groot ponton in de haven ligt. We hebben horen vertellen dat er bij tenniswedstrijden een ponton met tenniscourts op de plaats van het voetbalveld wordt gelegd.

Als laatste krijgen we een mooi zicht op de 'dourians', de twee nieuwe theatercomplexen van Singapore. De dourian is een tropische vrucht die heel bijzonder ruikt (sommigen noemen het stinken) en ook heel bijzonder smaakt (sommigen noemen het goddelijk). Met deze bijzondere vormen en aanzien hoopt Singapore een bekendheid voor haar theaters te krijgen, zoals bijvoorbeeld het Operahouse in Sydney en de Stopera in Amsterdam. De 'stekels' op de dourians zijn overigens heel praktische zonweringen aan de zijkant en op het dak van de gebouwen.

Diaserie Singapore