donderdag 29 oktober 2009

Belitung en afscheid van Indonesie

Aan de zuidoost kust van Sumatra ligt het eiland Belitung, in Nederland bekend van de tin die door de maatschappij Billiton daar geexploiteerd werd. We worden hier hartelijk verwelkomd en er zijn weer leuke en mooie presentaties met muziek en dans door zowel volwassenen als de kinderen van Belitung. Op het strand worden de dinghy's bij aankomst steeds netjes naast elkaar gelegd en de activiteiten in de lucht trekken met name in het weekend veel locale bezoekers. Regelmatig worden we aangesproken door leerlingen die hun engels willen oefenen en een praatje aangaan. En natuurlijk willen ze met de buitenlanders op de foto!
Het welkomstdiner, tevens afscheidsfeest voor de deelnemers aan de Rally door Indonesie, is een prachtige happening met bijzondere muziek, het aanbieden van cadeautjes, een uitgebreide rijsttafel en opnieuw veel dans en muziek en het is de bedoeling dat wij daaraan ook zelf een bijdrage leveren.

Met de bus gaan we naar het terrein (voorheen Juliana Park) waar een layang layang festival wordt gehouden, een vliegerfestijn met vliegers in alle kleuren, vormen en formaten. Het is fantastisch om tussen de vliegeraars rond te lopen en naar de capriolen in de lucht te kijken. In een traditioneel houten huis met veranda worden we met een welkomstdans opgewacht en gebruiken we de lunch, in kleine groepjes zittend op de grond rond een rijstpan en diverse gerechtjes. De traditie schrijft voor dat deze maaltijd met de (rechter)hand gegeten moet worden, er wordt dus geen bestek verstrekt. Mooi en interessant was vervolgens ons bezoek aan Kampong Bali, het dorp waar Balinezen wonen en hun tradities in ere houden. Muziek, dans, lekkere hapjes en de jongeren van het dorp die ons met hun meer dan levensgrote poppen, kwade geesten waarschijnlijk, de schrik op het lijf willen jagen. Veel plezier bij iedereen in ieder geval.

Na de laatste formaliteiten met de Indonesische autoriteiten afgehandeld te hebben, kunnen we vertrekken. De eerste twee nachten en dagen hebben we totaal geen wind, dus wordt er op de motor gevaren. Ook passeren we wederom de evenaar. Woensdagavond naderen we Singapore en het is even goed uitkijken om de scheepvaartroutes veilig over te steken. Er staat inmiddels wat wind en we kunnen de rest van de nacht op het zeil verder. 's Morgens zien we hoeveel tankers, vracht- en containerschepen er geankerd liggen en ook door de scheepvaartroutes zien we regelmatig grote gevaarten voorbijschuiven. We volgens de kustlijn van Singapore en draaien dan de Johor rivier op: rechts ligt Singapore en links Maleisie. Nabij Johor Bahru liggen we inmiddels in de gloednieuwe en luxe Puteri marina.

Diaserie Belitung