zondag 18 oktober 2009

Java

Met een kleine groep zeilers uit de Rally maken we een georganiseerde bustocht over midden Java. In Solo brengen we een bezoek aan een batik atelier annex showroom. Met behulp van was en diverse verfbaden worden op kunstige wijze kleurige patronen op katoenen lappen aangebracht. Het tempelcomplex Prambanan is de oudst bewaard gebleven herinnering aan de Hindoe periode. Er wordt nog steeds uitgerbeid aan de restauratie gewerkt, mede als gevolg van de schade van een aardbeving van een aantal jaar geleden. 's Avonds genieten we in de open lucht van een fantastisch muzikaal theaterstuk met gamelan muziek en dans, waarin het verhaal van de Ramayana wordt uitgebeeld.

In Yogyakarta krijgen we een rondleiding in het Kraton, het paleis van de sultan. De bewakers van het Kraton, te herkennen aan hun blauwe tuniek, bruine gebatikte rok en op de rug gedragen 'kris' (soort dolk), zijn vrijwilligers, oude getrouwen van de sultan, wijze mannen, die steeds een dag in de twee weken dienst hebben.

De Borobudur is een prachtig en indrukwekkend monument, gebouwd op een heuvel, dat in negen rondgangen de Buddhistische visie op de kosmos weergeeft. Op ieder niveau zijn op de wanden van de galerijen zeer gedetailleerde gebeeldhouwde taferelen aangebracht die de verschillende stappen naar het bereiken van het Nirwana, de hemel, uitbeelden. Naarmate we hoger komen zien we mediterende Buddhas (in steen) met op de bovenste drie etages de zgn. stupa's waarin eveneens Buddha beelden hebben gestaan.

Ook bezoeken we tijdens de tour diverse locale restaurants en werkplaatsjes voor hout, leer en zilver, winkels en een museum en iedere avond vinden we een gastvrij hotel met voor ons gereserveerde kamers. Een leuk weekje weg van de boot en op ontdekkingstocht in midden Java.

Diaserie Java