maandag 22 maart 2010

Asmara in Eritrea

Eritrea betekent 'land aan de Rode Zee' en vanaf de havenstad Massawa is het met een locaal busje een ruim drie uur durende rit over een geasfalteerde weg met naarmate de hoogte toeneemt meer scherpe haarspeldbochten en achterom kijkend steeds indrukwekkender uitzichten. Na het derde en laatste 'checkpoint' waar onze locale visa gecontroleerd worden, rijden we op 2 km hoogte en onder een dikke stapel donkere wolken rond 5 uur 's middags de hoofdstad Asmara in. Wandelend door de stad op weg naar een pension valt op hoe schoon en netjes de straten zijn. Er lopen veel mensen buiten en veelal met lange broek, rok en een jack of trui aan. Het verschil in temperatuur met Massawa is 's avonds 15-20 graden en we ervaren de 15-20 graden Celsius als een verademing na de maanden met tropische temperaturen.

Eritrea is een kolonie van Italie geweest en van ca. 1850 tot 1940 onder invloed van de Italianen. Lopend over de hoofdstraat, een brede boulevard met aan beide zijden grote en dikke palmen, waan je je in het Rome van 1920-30. Mannen in pakken, soms met hoed, Art Deco gebouwen, terrassen waar je koffie en allerhande gebak kunt krijgen, winkels en Italiaanse restaurantjes met pasta, pizza, vis, etc. Het is 'little Roma' in Afrika en met Afrikaanse prijzen, heel goedkoop dus! En donkere mensen natuurlijk. Dagelijks vanaf 5 uur 's avonds flaneert de gehele stad langs deze hoofdstraat. Jongens verkopen sigaretten, kauwgum, tandenstokers, pakjes papieren zakdoekjes en munten met de kop van Mussolini ...

Er staat een prachtige kathedraal die we bezocht hebben, heel traditioneel, en ook de klokkentoren hebben we beklommen. Op de school naast de kathedraal was het juist speelkwartier en de kinderen lopen met jasschortje over hun eigen kleding, echt heel ouderwets katholiek en Italiaans!

Heel modern is een redelijk georganiseerde recycle 'junk yard', een verzamelplaats voor oud ijzer, oud hout, tonnen, vaten, blikken, etc. etc. met rondom heel veel werkplaatsjes waar mensen aan het timmeren, zagen, kloppen, lassen zijn. Uit olieblikken wordt de bodem gehaald en vervolgens worden er kleinere oliespuitjes van gemaakt. Ook zagen we 'nieuwe' oventjes, soeplepels, en bergen redelijk gesorteerde onderdelen, schroeven, bouten, staven ijzer, you name it. Een bruisende recycle markt waar we in Europa een voorbeeld aan kunnen nemen.

Zondag wordt met een stoomtrein over een traject gereden dat eveneens door de Italianen is aangelegd en een jaar of 10 geleden is gerestaureerd. Dat is een geweldige ervaring met prachtige uitzichten over valleien, dorpen, over de spoorweg zelf met een 20-tal tunnels en ook Italiaanse viaducten! Van 08.00 tot 13.00 uur. Onderweg moet er diverse malen gestopt worden om water en kolen aan te vullen en de passagiers krijgen Eritrea koffie op de traditionele manier gebrand, gemalen en gefilterd.

Diaserie Asmara