zondag 4 oktober 2009

Bali

Varend langs de noordkust van Bali zien we diverse hoge bergen op het eiland waarvan er enkele over vulkanische krachten beschikken, een indrukwekkend gezicht. Lovina Beach is opnieuw een verzamelplaats voor deelnemers aan de Sail Indonesia Rally. Op het tourtje door noord Bali bezoeken we een Hindoe tempel, de locale markt en het museum van de regio. De lunch begint met het proeven van de verschillende bieren van de locale Storm brouwerij, gevolgd door een uitstekend buffet, een zgn rijsttafel. In de prachtige tuinen en gebouwen van het Buddhistische klooster worden de benen gestrekt waarna we een zilversmid bezoeken alvorens een verfrissende duik kan worden genomen in de door een heetwaterbron gevoede baden (net beneden de omgevingstemperatuur).

's Avonds op het strand zitten we rond het gamelan orkest dat traditionele Balinese muziek op gongen, xylofoons, trommels en fluiten ten gehore brengt. Knappe en slanke meisjes in fraaie kostuums maken ingewikkelde danspassen, atletische hoofdknikken en subtiele vingerbewegingen. Heel sfeervol en op vrijdagavond worden we op een spectaculaire dansshow getrakteerd ter verwelkoming van de vloot, gevolgd door een uitgebreid en gezellig diner in een van de restaurants langs de 'boulevard'.

Zondagavond komt eerst het jonge Balinese talent met een kleurrijke en professionele presentatie, waarna we voor of achter het scherm van het eveneens op het strand opgebouwde wajangtheater plaatsnemen. Achter het scherm brandt een olielamp en heeft de wajangverteller zich met de 'kulits' (de platte wajang poppen) geinstalleerd. Naast hem zitten de leden van het gamelan orkest met hun instrumenten. Het is jammer dat we de Bahasa Indonesia (de Indonesische taal) niet verstaan, maar met veel muziek en een uitgebreid verhaal van de verteller komen de verschillende figuren uit de oude legenden als schaduwen op het scherm tot leven. De voostellingen kunnen uren lang doorgaan waarbij de toeschouwers met de goede en slechte karakters meeleven om gelouterd door de wijsheid van hun helden hun leven opnieuw op te pakken.

Diaserie Bali