maandag 3 augustus 2009

De fam. Ollong in het dorp Hila

Op uitnodiging bezoeken we de familie Ollong in het dorp Hila aan de noordkust van het eiland Ambon. We worden ontvangen door de heer en mevrouw Ollong die beiden in of vlakbij Hila geboren zijn, maar na de onafhankelijkheid van Indonesie naar Nederland verhuisd zijn. Hun jongste zoon is Riad die in Nederland geboren en opgevoed is en sinds drie jaar in Hila woont. Hij heeft hier een verwerkingsbedrijfje voor nootmuskaat opgezet. Boeren uit de directe omgeving komen hun oogst naar de grote schuren achter het woonhuis in Hila brengen, maar ook vanuit Banda worden er zakken noten per schip aangevoerd. Om het vocht uit de vruchten te krijgen worden ze uitgespreid in grote houten bakken waaronder ventilatoren draaien. De nootmuskaat bestaat uit een harde noot met daaromheen een dunne rode laag, de 'bloem'. De rode delen worden verwerkt tot 'foelie', de noten zelf worden vroeg of laat vermalen tot nootmuskaat(poeder). De foelie moet zeer nauwkeurig gecontroleerd en uitgesorteerd worden en daar zijn dagelijks zo'n 20-30 dames mee bezig.

Om 4 uur wordt er gestopt met werken. Een van de nichtjes van Riad viert vandaag haar verjaardag en de dames kunnen de muziek voor het verjaarspartijtje niet weerstaan en beginnen spontaan te dansen. Ook Mariet moet eraan geloven.

Met Riad bezoeken we later het Fort Amsterdam, een fysieke herinnering aan de tijd dat de Nederlanders de baas waren op Ambon. We constateren dat het interessant is dat een jonge Nederlandse ondernemer met voorouders van de Molukken, nu zelf werkzaam is in de specerijen.

Vijf minuutjes verder met de 'ojong' (betjak) komen we bij een nog ouder monument: een kleine moskee, oorspronkelijk in 1414 gebouwd en in 1664 verplaatst naar de huidige locatie. Het dak is bedekt met 'pannen' van bladeren van de sagopalm en ook verder zijn alleen natuurlijke bouwmaterialen gebruikt (behalve de luidspreker in de toren die zoals in veel moskeeen de muezzin, de oproeper tot het gebed, vervangen heeft).


Diaserie Hila