zondag 5 juli 2009

Van Cairns tot Cape Melville

Het laatste traject naar Cairns hebben we lichte winden en opnieuw een confrontatie met een clubje van vijf vogels dat per se mee wil varen. We zijn een flinke tijd in de weer om ze van het schip af te jagen. Donderdag om 9.15 uur liggen we afgemeerd in de marina van Cairns en om 11.00 uur zijn alle formaliteiten om in Australie voet aan wal te kunnen zetten afgerond. Watertanks vullen, boot spoelen, wassen en douchen en dan de stad in om boodschappen te doen. In het centrum van Cairns kom je vrijwel alleen toeristen tegen, er heerst een relaxte sfeer, veel open winkels en overal pubs en restaurants met volle terrassen.
We ontmoeten John en Win, zeilvrienden uit Darwin, ex-Nederlanders en we hebben een heel gezellige tijd met elkaar. Na het happy hour a/b Alexandra lopen we opnieuw de stad in en hebben een maaltijd bij de stijlvolle Ierse pub. Het is overal nog druk en gezellig op straat, de temperaturen zijn hier ook zeer aangenaam 20-25 graden.

Vrijdag maken we als eerste de dinghy in orde en hangen deze in de takels achterop de boot en dan lopen we nogmaals naar de stad om bij de overdekte markt verse groenten en fruit te halen. Wat een enorme keus en alles van zeer goede kwaliteit! Terug aan boord drinken we koffie met nieuwe zeilvrienden die nog wat computervragen hebben en dan ruimen we de laatste spullen aan boord om rond 11.30 uur de marina weer te verlaten, op weg naar Darwin. Er staat een stevige wind van 20-25 kn (windkracht 6) uit het zuidoosten, zodat we noordwaarts zeilend, de wind schuin achter hebben. Het wordt een prachtige zeiltocht met een snelheid van rond de 7 knopen en 's nachts wat minder wind. We varen nu gedeeltelijk in de scheepvaartroutes waar ook de grote (vracht) schepen dag en nacht met een flinke vaart doorheen komen, dus het blijft opletten, maar het is redelijk rustig met een stuk of vijf schepen die ons in de nacht passeren.

Zaterdag is opnieuw een dag met goede wind, dus we varen door en stoppen niet bij Lizard Island, hoewel erg mooi, omdat we dit drie jaar geleden al uitgebreid bezocht hebben. De gehele dag varen we met 7-8 knopen snelheid en als we 's avonds Cape Melville passeren, blijkt de stroming in ons voordeel te lopen en zien we ruim 9 knopen op de meter, scheuren dus! In Princess Charlotte Bay, halverwege Cairns en Cape York varen we onder een bijna volle maan het kanaaltje tussen de Flinders eilanden in naar een rustige ankerplaats voor de rest van de nacht. Diaserie Cairns