maandag 26 april 2010

Eilanden, riffen en marsa's in Soedan

Het varen langs de kust van Soedan gaat prima in dagtochtjes met steeds een ander eiland, een ander rif of een andere marsa om in of achter te overnachten. We hebben echter ook regelmatig windkracht 6 vanuit het noorden en dan blijf je wat langer op je ankerplek liggen. In Sanganeb Rif kunnen we snorkelen en we vinden een gezonken schip waarop inmiddels mooie koralen groeien. De bakstenen vuurtoren aan de zuidkant van het rif is een opvallend bouwwerk en een baken voor de vrachtschepen die naar de haven van Port Sudan varen.

Een marsa (of sharm of khor) is een inham van de zee in het land, een soort lagune of binnenmeer met een vrij nauwe toegang tussen twee riffen door. Je kunt er mooi ankeren op vlak water, er is echter geen bescherming tegen de wind omdat het omliggende land, meestal woestijn hier, laag is. Maar wel heel bijzonder en zo zien we marsa Fijab, marsa Arakiya, khor El Marob (heel mooi en diep, je ligt hier midden in de woestijn) en marsa Umbeila, dicht bij de grens met Egypte. Marsa Umbeila is niet zo groot en we kunnen gemakkelijk met de dinghy aan de kant komen voor een wandeling over het strand, waar we ook een nomaden begraafplaats ontdekken, of een stuk de woestijn in. De verjaardag van een van de yachties wordt in een verlaten grot gevierd. 's Avonds komt een dugong (zeekoe) grazen op het gras in de baai en ook een schildpad zien we regelmatig rond zwemmen.

En dan is er het snorkelen en duiken op de rifjes die de toegang tot de marsa vormen: prachtig gekleurd koraal, mooie waaiers en volop kleine en grote soorten vis, een paradijs onder water, nog ietsje mooier ook dan het nabij gelegen Elba reef. We moeten echter verder en zeilen en motoren opnieuw een nachtje door naar het Dolphin Reef waar we bijna dagelijks kunnen zwemmen met een groep dolfijnen (heel bijzonder). En achter Abu Galawa liggen we zeer beschermd tegen de noordelijke winden en is het opnieuw heel mooi snorkelen en duiken.

Diaserie CoastSudan