zaterdag 13 juni 2009

Noumea in Nieuw Caledonie

Na het geweld van de lage drukgebieden hebben we afgelopen dagen opnieuw met lichte winden gevaren, dus af en toe de motor een paar uurtjes aan, en verder een rustig tochtje onder zeil. Bij de nadering van Nieuw Caledonie komt er 's avonds echter een flinke wind uit het noorden opzetten! Precies op de neus natuurlijk, dus klotsen en hakken. Niet zo prettig omdat we nog door een pas in het rif moeten varen om in de lagoon van Nieuw Caledonie te komen. Nieuw Caledonie ligt overigens tussen Vanuatu en Australie en aangezien we met een kapotte SSB radio zitten, denken we hier meer kans op reparatie te hebben dan in Vanuatu. Vandaar onze koerswijziging.
Maar eenmaal door de pas gescheurd, komen we op kalmer water en kunnen we ook weer prima richting de hoofdstad Noumea varen. Nog wel een heel traject en we zijn blij om 04.00 uur 's nachts ons anker naast de marina van Port Moselle te kunnen laten vallen.

Vrijdag 10.00 uur konden we de marina in en hebben we ambtenaren van Quarantaine, Immigratie en de Douane langs gehad voordat we officieel aan land in Nieuw Caledonie mochten stappen. Tussen de bezoekjes door afgewassen en schoon schip gemaakt, en toen naar de winkel voor vers stokbrood en wat Franse kaasjes. Wijn hebben we nog uit Nieuw Zeeland en dat is maar goed ook, de prijzen voor alle levensmiddelen en ook wijn liggen hier schrikbarend hoog! Wel echte Franse wijnen, Nieuw Caledonie is namelijk een Franse kolonie, maar dubbel zo duur als normaal. Dat komt overigens door het belastingstelsel hier in NC. Er wordt geen inkomstenbelasting over lonen geheven, maar op alle aankopen wordt bijna 100% BTW geheven. De Staat moet natuurlijk op enige manier aan inkomsten komen.

Zaterdagmorgen een bezoek aan de markt naast de marina: volop verse groenten en fruit. De helft van de bevolking bestaat uit blanken: NC is een strafkolonie van Frankrijk geweest in de 19e eeuw en de afstammelingen van ex-gedetineerden hebben sindsdien een modern leven opgebouwd. De andere helft van de bevolking bestaat uit 'Kanak's', de oorspronkelijke bevolking van NC, donkere mensen zoals we die op de Pacific eilanden veel gezien hebben. De missionarissen hebben de vrouwen destijds voorzien van bontgekleurde wijde 'soepjurken' en deze bepalen nog steeds het modebeeld: beetje ouderwets maar wel een kleurig geheel. De markt is dan ook een lust voor het oog! Diaserie Noumea