vrijdag 2 april 2010

Suakin in Soedan

In een paar dagtochten zijn we in Khor Nawarat in zuid Soedan, een groot rif met fraaie ankerplekjes, en dan volgt een mooie tocht langs de kust door het Shubuk kanaal om de (kleine) havenstad van Suakin te bereiken. De ankerplaats voor de jachten is naast de 'oude stad' en in het passeren van 'old Suakin' krijgen we de indruk dat er een aardbeving heeft plaats gevonden: een paar gehavende minaretten steken nog boven de puinhoop van gehavende huizen en gebouwjtes uit. Heel fotogeniek.

In het stadje Suakin zien de huizen er niet veel beter uit, hoewel hier toch heel wat mensen wonen. We wanen ons in het decor van een Arabische film: mannen lopen in witte lange jurken met daarover een mouwloos vest, de meeste dragen een tulband. Ook zien we wat vrouwen op straat, goed ingepakt, maar niet alleen in het zwart, er zijn ook rode en roze gewaden en zelfs dames in een omslagdoek met print. De mannen zitten op de veranda's van hun verwaarloosde huisjes of lopen in groepjes van twee of drie. Veel transport van goederen en ijzeren watertanks vindt per ezel met ezelskar plaats. Pas aan het eind van de hoofdstraat, voorbij de kleine en drukke markt, komen we op een parkeerterrein met werkplaatsen en eethuisjes, bussen, taxi's en tuk-tuk's. Maar wat verschrikkelijk jammer dat de inwoners ons niet toestaan foto's van ze te maken: ze beginnen al te schreeuwen en weg te lopen als we heel voorzichtig een camera in onze hand nemen, want ook wij worden uitgebreid bekeken natuurlijk.

Met een taxi gaan we naar de grotere havenstad Port Sudan, een tocht van een uur over een goede weg door de woestijn. Aanvankelijk nog wat wijkjes met houten en golfplaten hutjes, vaak in gezelschap van een iets 'luxer' moskeetje, maar ook hele gebieden met alleen zand en wat struiken, her en der een groepje kamelen of wat mensen met ezels. Soedan is een Afrikaans land met redelijk donkere mensen, maar ook met veel Arabische invloeden vanwege immigratie vanuit de Rode Zee. Op de markt in Port Sudan wordt veel aandacht aan de presentatie van de koopwaar besteed.

Diaserie Suakin>